BURSA TOPHANE TEKNİK LİSESİ VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ GÜÇLENDİRME VAKFI SENEDİ
Bindokuzyüz seksen dört yılı Eylül ayının on sekizinci Salı günü 18 Eylül 1984.
Benzirdeki imza ve mührün yazılı Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının bahşettiği selahiyetleri haiz Bursa Beşinci Noteri Kamil ÇAKMAK Bursada Atatürk Caddesi Besler İşhanı kat 2’deki Noterlik dairesinde vazifem başında iken yanıma gelen ve halen Bursa Organize Sanayi bölgesinde ticaretle iştigal eden şahıs kimliği ibraz eylediği , Bursa trafiğinden verilen 10/2/1956 tarih ve 3544 sıra nolu fotoğraflı ehliyetine nazaran Bursa merkez, 4 Daire hane 30 cilt 42 sahife 8 nolarda nüfusa kayıtlı olan ve 1337 Doğumlu Hüseyin oğlu Kemal ÇOŞKUNÖZ dairede bana müracaatla düzenleme şeklinde bir kıt’a Vakıf Senedinin tanzim ve tasdikini istedi. Kendisinin kanuni ehliyeti haiz olduğunu anladım. Bunun üzerine söz alan Sayın Kemal ÇOŞKUNÖZ söze başladı dediki :
Ben aşağıda yazılı olduğu şekilde Bursa Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi Güçlendirme Vakfı’nı kurmuş bulunuyorum. Şöyle ki:
KURULUŞ
TANIM:
Madde 1 – Türk Medeni Kanununun 73. ve müteakip maddelerine dayalı olarak Bursa Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi Güçlendirme Vakfı Adı ile bir vakıf kurulmuştur.
VAKFIN ADI :
Madde 2 – Vakfın adı ( Bursa Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi Güçlendirme Vakfı’dır) Kısaca isim olarak “Bursa Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi Güçlendirme Vakfı” Kullanılmaktadır.
VAKFIN MERKEZİ VE ŞUBELERİ:
Madde 3 – Vakfın Merkezi Bursa’dır. Yerleşim Adresi Kıbrıs Şehitleri c.No:52/B Osmangazi/BURSA’dır
“Bursa Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi Güçlendirme Vakfı” gerektiğinde yurt içinde ve dışında şubeler açabilir.
VAKFIN AMAÇLARI :
Madde 4 –
- Bursa Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi Güçlendirme Vakfı Ülkemizin ihtiyacı olan insan gücüne, gerçekçi yolda Atatürk İlkeleri doğrultusunda yetiştirilmelerine, Mesleki ve Teknik Eğitim becerisi kazanmalarına, yüksek karakterli, sağlam düşünceli araştırıcı ve günün teknolojisi paralelinde elemanlar yetiştirmesine yardımcı olmak.
- Günümüzde önem kazanan sanayi gücüne destek sağlamak, öğrencilerin seçilmeleri, eğitilmeleri ve bir işe yerleştirilmelerinde destek sağlamak ve sonuçları izlemek.
- İnsan gücü ihtiyaçlarına göre eleman yetiştirilmelerine hizmet içi seminerler düzenlemek, kurslar açmak, açtırmak ve bilimsel toplantılar düzenlemek.
- Marmara Bölgesi ve ilimizde gelişen sanayinin insan gücüne öncelikle destek sağlamak, gerekli araştırmaları yürütmek.
- Bursa Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi mezunlarından işsiz olan genç yetişkinlere iş sağlamak, kurslar açmak ve düzenlemek.
- Bursa ili Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri meslek Lisesi ile organik iş ilişkileri içinde bulunmak, diğer meslek liseleriyle yardımlaşma hedefini gütmek, endüstriyel kalkınmada bölgenin ekonomik durumunu arttıracak bilimsel faaliyette bulunmak, bu yolla sanayi taleplerini değerlendirmek.
- Eğitim ve öğretim için ihtiyaç olan makina avadanlık ve araç, gereç sağlamada destek aramak, Sanayi ürünlerinin kalite ve seri imalatını sağlayıcı araştırma geliştirme ve ölçme laboratuvarının kurulmasına destek sağlamak.
- Eğitici personelin yetişmesi, görgü ve bilgilerini arttırmak için diğer kuruluşlarla işbirliği yapmak, yurtiçi ve yurtdışı girişimlerde bulunmak.
ı) Tüm faaliyet alanlarındaki çalışmalarda, konuya gerekli duyuruları yapmak gerekli yayınları bastırmak, hazırlamak ve dağıtmak.
- Bursa Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi Güçlendirme Vakfında çalışacak idari ve eğitici personele destek sağlamak.
- Başarılı ve yardıma muhtaç öğrencilere yardımda bulunmak ve vakıf gelirlerini arttırmak üzere, kanuni sınırlar dışında, miktar ve değerleri sınırlanmamış olarak taşınır ve taşınmaz mallara veya her ikisinden müteşekkil mal ve mülke, mal varlığına, satın alma vesair tasarruf yolu ile sahip olmak ve kullanmak, sahip olduklarını satmak, devir ve ferağ eylemek, gerektiğinde taşınır ve taşınmaz malları rehin göstermek vesair teminatlarda bulunmak velhasıl Vakfın gayesini gerçekleştirmek ve gelirlerini arttırmak için her çeşit tasarruf ve teşebbüste bulunmak, bu maksatla ekonomik, sanaii ve ticari teşebbüsleri planlamak ve kurmak ve işlettirmek, ortaklık temin etmek (şirketler kurmak)
VAKFIN ORGANLARI
Madde 5 – Bursa Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi Güçlendirme Vakfının Organları
- Genel Kurul
- Yönetim Kurulu
- Denetim Kurulu
- Müdür
GENEL KURULU TEŞKİL EDEN VAKIF ÜYELERİ:
Madde 6 – Genel Kurulu teşkil eden vakıf üyeleri aşağıda belirtildiği şekilde en çok 50 kişiden oluşur.
A- Bursa Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi Güçlendirme Vakfı’nın kurucusu M.Kemal ÇOŞKUNÖZ ’dür.
B- Bursa Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi Güçlendirme Vakfının kuruluşunda yardımcı olan ve kuruluşunda maddi ve manevi katkıda bulunan ve bu vakfa hizmet etmeyi arzulayan üyelerin isimleri aşağıdadır.
- Kemal ÇOŞKUNÖZ
- Talat DİNİZ
- Ahmet KURANOĞLU
- Sabri BURDA
- Osman ÇELİK
- Mesut TURŞUCULAR
- Hasan ATASÜ
- Şefik OMAK
- Gürcan CENGİZ
- Salih KONEZ
- Fahrettin KUTUCU
- Şükrü BİLGİN
- Nejat BEYEÇ
- Nafiz ÖZNAS
- Refik ÇAM
- Turhan BİLİKTÜ
- Orhan SAVAŞERİ
- Tuncay BİLGİN
Yukarıda adı geçen kişi olan kurucu üyeler ve Genel Kurul üyeleri ölüm veya görev yapmaya mani hastalık halinde Vakıf Genel Kurulunda yerini almak üzere iki aday ismini taşıyan, kapalı ve imzalı bir zarf içindeki mektupları, Yönetim Kurulu Başkanlığına verirler. Seçilen üyede kendi adaylarını aynı şekilde bildirir. Kurucular adaylarını lüzum gördükleri taktirde değiştirebilirler.
C- Bursa Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi Güçlendirme Vakfı Kurucu üyesi ile üye sayısı en çok 50 kişidir.
GENEL KURULUN TOPLANMASI
Madde 7 – Genel Kurul her yılın Aralık ayı içinde Yönetim Kurulunun çağrısı üzerine olağan olarak toplanır. Yönetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde ve genel kurul üyelerinin an az 1/3’ü tarafından imzalı teklif halindeki müracaat üzerine Yönetim Kurulunca Genel Kurul olağanüstü toplantıya çağrılabilir. Toplantı gündemi ve tarihi Bursa’da yayınlanan bir gazetede yayınlanır.
Yönetim Kurulu toplantının gündemini, bilançoyu, gelir, gider hesaplarını bir sonraki seneye ait muhammen bütçeyi, denetim kurulu raporunu toplantı tarihinden en az bir hafta önce üyelere taahhütlü olarak gönderir. Genel Kurul mürettep üye sayısının yarısından bir fazlası ile toplanır, birinci toplantıda bu şekilde bir ekseriyet temin edilmediği taktirde, en az iki gün sonra ikinci toplantı nisap aranmaksızın toplanır. İkinci toplantının günü ilk toplantı için yapılan gazete ilanında belirtilir. Yeni üye kabulü ve vakıf senedi tadili gündemde gösterilmesi şarttır.
BAŞKANLIK DİVANI
Madde 8 – Genel Kurul Başkanı ve iki katip üye Genel Kurulca seçilir ve katip üyeler toplantının zaptanı tutarlar.
KARARLAR
Madde 9 – Genel Kurul kararları mevcudun salt çoğunluğu ile alınır. Alınan kararlar genel kurul karar defterine anında yazılır. Başkanlık divanınca imzalanır.
GENEL KURULUN GÖREVLERİ
Madde 10
- Yönetim kuruluna seçimle gelecek üyeleri ve yedekleri seçmek,
- Denetim Kurulu asil ve yedek üyelerini seçmek,
- Yönetim Kurulunca düzenlenen çalışma raporu ile bilanço gelir ve giderlerini incelemek,
- Denetim Kurulu raporunu İncelemek
- Yönetim kurulu üyeleri ile deneticileri ibra etmek veya kurulların ibra ed ilmemeleri halinde haklarında yapılmasına gerek duyulan işlemler için karar vermek,
- Bir yıl sonraki muhammen bütçeyi ve idari organ kadrolarını tetkik edip, tasdik etmek,
- Denetim Kurulu üyelerine verilecek ücreti tespit etmek,
- Yönetim Kuruluna, Vakfın gayesine uygun düşecek tekliflerde bulunmak.
Madde 11 – Yönetim kurulu kurucu üye M. Kemal ÇOŞKUNÖZ ile Bursa Tophane Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü ve öğretmenler kurulunca seçilmiş 1 öğretmen ile Genel kurulca seçilen 4 asil üye ile birlikte 7 kişiden meydana gelir.
- Kurucu üye kaydı ile Yönetim Kurulunun tabii üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanıdır. Vefatı halinde Genel Kurulca seçilen Yönetim Kurulu kendi arasından gizli oyla başkan seçer.
- Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Yönetim Kurulunun tabii üyesidir.
- Okul öğretmenler Kurulunca her yıl seçilen bir öğretmen Yönetim Kurulunun tabii üyesi olarak görev yapar.
- Genel Kurul, Yönetim Kuruluna 2 yılda bir kendi arasında 4 asil, 4 yedek üye seçer.
- Yönetim Kurulu üyeleri ücret almazlar kendilerine vakıf hizmetleriyle ilgili yapmış oldukları zaruri masraflar ödenir.
Madde 12 – Yönetim Kurulu kendi içinde gizli oyla bir 2. Başkan, bir sekreter, bir muhasip ve bir de veznedar seçer. 2. Başkan Başkanın, olmadığı zamanlarda toplantıları yönetir.
Madde 13 – Yönetim kurulu görev süresi iki yıldır. Süresi dolan üye yeniden seçilebilir.
Madde 14 – Yönetim kurulu ihtiyaca göre toplanır. Asgari 2 ayda bir toplantı yapmak zorundadır. Kararlar Yönetim Kurulu karar defterine yazılır.
Madde 15- Yönetim Kurulu karar organı olup Vakfın yönetiminden sorumludur. Vakfın Yönetim Kurulu adına Yönetim Kurulu Başkanı temsil eder.
YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ
Madde 16 –
- Vakıf senedinde belirtilen gayenin doğrudan veya dolaylı biçimde gerçekleşmesi için yararlı ve gerekli gördüğü bütün tedbirleri almak ve gerekli yönetmelikleri hazırlayarak genel kurulun tasvibine sunmak.
- Vakıf çalışmalarının gerektirdiği ödemeleri yapmak ve usullerini tespit etmek.
- Genel Kurulca alınan kararları uygulamakla yapılan tavsiyelerini göz önüne alacak gerekli çalışmaları yapmak.
- Pay senetlerini, tahvillerini ve kuponlarını ve her türlü kıymetli evrakı devir ve satın almak, başkalarına devretmek veya bunlar üzerinde her türlü teminat işlemlerini ve hukuki tasarrufları yapmak.
- Her türlü maddi değer taşıyan hakları devir ve satın almak veya bunları başkalarına devretmek ve bunların üzerinde her türlü hukuki tasarrufları yapmak.
- İntifa ve sükna hakkı dahil olmak üzere mülkiyetten gayri aynı hakları veya mal varlığına iktisap etmek ve bunlar üzerinde her türlü hukuki tasarrufları yapmak.
- Her türlü karşılıklı ve karşılıksız istikrazda bulunmak,
- Her türlü ortaklıkları kurmak, işletmek, işlettirmek veya kurulmuş ortaklıklara katılmak veya ortaklıklardan ayrılmak kararı almak ve ortaklıklar nezdinde vakıf temsilcilerini seçmek,
- Vakfın ve vakfa bağlı işletmelerin çalışma programlarını yapmak ve gerekli tüzükleri hazırlamak,
- Çalışma programlarının gerçekleştirilmesini sağlamak için gerekli mali imkanları hazırlamak, iş ve yönetim yerlerini sağlamak, personelin atanması ile yetki, sorumluluk ve ücretlerini tesbit etmek ve gerektiğinde ilişkilerini kesmek.
- Vakfın gayesine uygun olarak yasalar sınırlamaları saklı kalmak üzere her türlü taşınır ve taşınmaz malları satın almak, satmak, kiraya vermek, kiralamak, bunlar üzerinde ipotek dahil her türlü hukuki tasarrufu yapmak,
- Yardım kampanyalarının en tesirli biçimde yürütülmesi için gerekli, tedbirleri almak,
- Bütçe ve bilanço ile gelir gider çizelgelerini ve yapılan işlerin raporlarını hazırlamak genel kurula sunmak,
- Vakfın İdari kadrolarının bir dönem sonraki muhammen bütçeyi ve vakıf senedinde yapılacak değişiklikler ile yönetmelikleri hazırlayıp genel kurula sunmak.
- Her türlü menkul ve gayri menkullere ait bağışları kabul etmek.
ö) Vakıfa müdür atamak, yetki ve sorumluluklarını tesbit etmek.
- Vakfı resmi ve özel mercilerde temsile yetkili olacakları, vakıf adına imzaya yetkili bulunanları ve bunların yetki derecelerini tayin eder, yetkilerinden bir kısmını dilerse her zaman azledebileceği gibi Müdüre de bırakabilir.
- Vakfa önemli hizmet ve bağışta bulunanlara şeref madalyası vermek.
DENETİM KURULU
Madde 17 – Denetim Kurulu, Genel Kurul adına vakfın faaliyet ve hesaplarını denetlemek için kurulmuş bir organ olup genel kurulun kendi içinden veya hariçten seçeceği teftiş ve kontrol hizmetlerinden ihtisas sahibi üç asil, üç yedek denetçiden oluşur. Denetçiler ve yedekleri iki yıl için seçilirler. Süresi biten denetçiler ve yedekleri yeniden seçilebilirler.
DENETİM KURULUNUN GÖREVLERİ
Madde 18 – Denetim Kurulu vakfın mali konuları ile ilgili defter hesap ve belgeleri inceler, denetler, hesap dönemi sonu itibari ile düzenlenecek rapor en geç genel kurul toplantısından onbeş gün önce genel kurul üyelerine gönderilmek üzere Yönetim Kuruluna verilir.
DENETİM KURULUNUN ÜCRETLERİ
Madde 19 – Denetim Kurulu üyelerine verilecek ücret Genel Kurulca tesbit edilir.
MÜDÜR VE ÖRGÜTÜ
Madde 20 – Müdür, Vakıf Başkanının teklifi üzerine Yönetim Kurulunca atanır. Müdür Vakfın Yönetiminden, Yönetim Kuruluna karşı sorumludur. Vakfı Yönetim Kurulu Kararlarına ve yönetmeliklere uygun olarak yönetir ve yönetim Kurulunca kendisine verilen yetkileri kullanır. Müdürün ve Müdürlük teşkilatlarının görev, yetki ve sorumlulukları Yönetim Kurulunca hazırlanıp, Genel Kurulca tasdik edilen bir yönetmelikle düzenlenir. Müdür Yönetim Kurulu toplantılarına katılır. Fakat oy hakkı yoktur. Müdür ve teşkilatına verilecek ücretler yönetim kurulunun tasdikinden geçmiş kadro maaşlarından yüksek olamaz.
MALİ HÜKÜMLER
Vakfın Mal Varlığı ve Bağışları:
Madde 21 – Vakfın varlığı, kurucu üyeler tarafından bağışlanan 2.368.000 TL ile ileride vakfa yapılacak gayrimenkul ve menkul bağışlarından oluşur.
Madde 22 –
- Vakfa yapılan bütün bağışlar yardımlar vesair iktisaplar ile yargı yolu ile temellük eden mal ve haklar vakfın mal varlığına eklenir.
- Vakıf gayesine uygun en az %80’i 903 sayılı kanunun 4. Maddesi gereğince genel özel katma bütçeli İdareler bütçeleri içinde yer alan hizmetleri istihdaf eden doğrudan doğruya veya vasiyet yolu ile hukuki ve hükmi şahısların yapacağı bağışları kabul edebilir. Yönetim kurulu uygun görmediği bağışları kabul etmemeye yetkilidir. Bağışlar aşağıdaki esaslar dahilinde kabul edilir.
- Vakfın memalikine ilave mahiyetinde olanlar. Bunlar nakil, taşınabilir veya taşınmaz mal veya hak şeklinde olabilir.
- Vakfın gayesine uygun belirli bir maksada harcamak üzere yapılan bağışlar.
- Ayrı bir tesis veya mevcut bir tesiste ayrı bir kısım kurulmasını gerektiren ve buna yeterli olan bağışlarla vücuda getirilecek tesislere Yönetim Kurulu kararı ile bağış sahibinin adı verilir.
VAKFI BORÇ ALTINA SOKCAK İŞLEMLERDE İMZA YETKİSİ
Madde 23 – Vakfı borç ve taahhüt altına sokacak her türlü evrak vesika ve sözleşmelerin iki imzayı taşıması şarttır. Bu imzalardan birisi Yönetim Kurulu başkası veya ikinci başkan ile mühasip veya veznedar üyelerden biridir. Gerektiğinde Müdüre yetki verilebilir.
VAKIF FONLARININ PLASMANI
Madde 24 – Vakfın memalikine ilave mahiyetindeki nakil bağışlarla yıllık gelirden ayrılan yedek akçeler yıllık giderlerden artan yıllık gelir fazlaları vakfa emin en yüksek gelirini sağlayacak şekilde,
- Derhal nakde çevrilebilecek devlet tahvillerine
- Verimli ve emin görülecek şirketlerin hisse senetlerine ve tahvillerine.
- İrat sağlayacak gayrimenkullere yatırılabilir. Yönetim kurulu bu meblağları vadeli veya vadesiz mevduat şeklinde milli bankalardan birinde muhafaza edebilir. Belirli bir maksada harcamak üzere yapılan bağışların maksadın tahakkukana kadar derhal paraya çevrilecek kıymetlere yatırılmasına veya milli bir bankada mevduat şeklinde muhafazasına dikkat edilir.
- 4. Maddenin j fıkrasındaki amaçlara gerçekleştirmek için şirketler veya işletmeler kurulabilir veya işletilebilir.
HESAP DÖNEMİ
Madde 25 – Vakfın hesap dönemi 1 Ocak ’da başlar 31 Aralık ’da sona erer.
VAKFIN MALLARINDA DEĞİŞİKLİK
Madde 26 – Bağışlanan veya satın alma yolu ile iktisap edilen kıymetler iktisadi değerini ve verimliliğini büyük ölçüde ve devamlı olarak kaybetme durumuna düşerse genel kurul kararı ile 903 sayılı kanundaki usul ve esaslar dahilinde satılabilirler. Elde edilen değerler 24. Madde uyarınca değerlendirilir.
VAKIF SENEDİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI – FESİH
Madde 27 – Fesih halinde tüm menkul, gayrimenkullar Bursa Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi veya bu okulun yerini almış olan okula bırakılır. Fesih işlemi Genel Kurul üyelerinin 2/3 oyuyla yapılır.
Geçici Madde 1- Aşağıdaki şahıslardan teşekkül eden muvakkat yönetim kurulu vakfı teşekkül ve tescil formalitelerini takiben esas yönetim kurulu teşekkül edinceye kadar mezkûr heyete tanınan yetkilerle faaliyette bulunur.
- Başkan :M. Kemal ÇOŞKUNÖZ
- 2. Başkan : Orhan SAVAŞERİ
- Genel Sekreter : Nafiz ÖZNAS
- Muhasip : Ahmet KURANOĞLU
- Veznedar : Hasan ATASU
- Üye : Talat DENİZ
- Üye : Turgut OĞUN
DENETÇİLER :
- Fahrettin KUTUCU
- Gürcan CENGİZ
- Mesut TURŞUCULAR
Geçici Madde 2-Muvakkat Yönetim Kurulu Vakıf senedinin mahkemece tescilini takip eden üç ay zarfında kurucular heyetini toplantıya çağırır. Kurucular heyeti bu vakıf senedindeki esaslara göre yönetim kurulunu ve denetçileri seçer.
Hakiki arzusu bu şekilde zapt tanzim edildi ve tarafımdan düzenlenen iş bu Vakıf senedi okunması için ilgiliye verildi. İlgili vakıf kurucusu sayın Kemal ÇOŞKUNÖZ Vakıf Senedini okuduğunu arzusunun aynen zapt edildiğini beyan etmesi üzerine iş bu vakıf senedinin altı birlikte imzalandı ve Noter mühürü ile mühürlenmek suretiyle tasdik kılındı. Bin dokuz yüz seksen dört yılı Eylül ayının on sekizinci Salı günü 18.09.1984
Bursa Tophane Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi Güçlendirme Vakfı Kurucusu
Kemal COŞKUNÖZ